Информационна кампания "Сбъдни фантазия"

Цифровото пиратство е кражба

Правото на интелектуална собственост защитава творчеството и иновациите

Правата на потребителите не трябва да нарушават правата на творците

Всички знаем, че милиони хора по света ще изтеглят незаконно новия сезон на „Игра на тронове“ и това се нарича „цифрово пиратство“. Вярно е, че за разлика от обикновената кражба това не означава да отнемеш създаденото от авторите. Означава обаче, че ограничаваш възможността им да ти попречат да го използваш. Може това да не ни харесва, но трябва да си дадем сметка, че хората не биха имали достатъчна причина да се занимават с продуктивна творческа дейност, ако не печелеха от това. И тогава няма да има какво да теглим.

Ясно е, че липсата на разумна защита на авторското право не е добър вариант за никого. Не на последно място, пиратството повишава разходите на хората, които плащат за авторско право. Причината е по-високата цена – на практика те субсидират употребата на онези, които предпочитат да не плащат. Изглежда несправедливо, нали?

„Сбъдни фантазия“ е кампания, която се ангажира с тези въпроси и се стреми да промени съществуващото поведение. Промяната на поведението е трудна задача и в подобно усилие най-мощен съюзник се явява опитът. Ние вярваме, че ако ангажираме нашата аудитория от ученици 9-12 клас с послания и дейности, които да им покажат присъщата стойност на творческите постижения/интелектуалната собственост за всеки от тях и вредата от злоупотребата с това право, основата за такава промяна може да бъде формирана.

Младежите имат неограничен творчески потенциал: те са любопитни, с богато въображение и отворени към нови преживявания. Те изразяват творческите си способности в игри, рисунки, решаване на задачи и дори в облеклото, с което ходят на училище. Затова проектирахме нашите дейности така, че да въздействат на аудиторията ни на две нива:

  • когнитивно (въображение и оригиналност, гъвкавост, вземане на решения) и
  • социално и емоционално (комуникация и себеизразяване, мотивация, сътрудничество).

Какво да очаквате от тази кампания?

Комикс

Понякога тийнейджърите нарушават умишлено авторските права, но често не подозират че го правят или изобщо не се замислят за това. Ние създадохме “спасителя” – героят, който защитава таланта и неговите произведения и демонстрира кое е правилно и кое не е. Как изглежда той? Това ще ни каже нашата публика – посетете Facebook, Instagram, Pinterest, за да се запознаете с нашия конкурс „Защити фантазия“.

Видео клип

Вижте как нашият герой оживява. Погледнете творчеството от различни гледни точки, открийте как да покажете своето уважение към създаденото от фантазията на други хора и да оцените стойността му.

Викторина  

Знаете ли кой пръв е използвал логото като търговска марка? Можете да научите това, както и още много любопитни факти, ако се включите в нашата викторина.

Заповядайте да се запознаем в нашите Информационни дни на разнообразните събития от кампанията. Следете ни чрез  #ImagineMadeReal.