"Сбъдни фантазия" бе представен на конференцията „Интелектуалната собственост в образованието – тенденции и перспективи“

Бяхме поканени да представим проекта "Сбъдни фантазия" по време на конференция на тема „Интелектуалната собственост в образованието – тенденции и перспективи“ в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Домакин на събитието беше Патентно ведомство на Република България, в партньорство със Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) и Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуалната собственост. 

Конференция на тема „Интелектуалната собственост в образованието – тенденции и перспективи“ се проведе на 20 февруари 2018 г. в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Домакин на събитието беше Патентно ведомство на Република България, в партньорство със Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) и Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуалната собственост.

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, заместник-министърът на образованието проф. Иван Димов, директорът на обсерваторията Пол Майер и д-р Петко Николов, председател на Патентно ведомство подчертаха важността на „откритото“ знание, на новаторските подходи в образованието за изграждането на ново поколение новатори и творци.

Важно е да създадем у подрастващите и младите правилно отношение спрямо обектите на интелектуалната собственост, за да знаят как да ги защитават като нематериални блага и да извличат печалба от тях, подчерта в изказването си вицепремиеърт Симеонов.

В повечето страни по света интелектуалната собственост  не се изучава, а отраслите, които използват продукти на интелектуалната собственост, създават 42% от брутния вътрешен продукт и 28% от работните места.

Осемдесет и седем на сто от европейците смятат, че изобретателите трябва да получават справедливо възнаграждение за своя труд.